Výzkumníci pracovali s daty od téměř 4300 žen, které byly v letech 1991 a 1992 nabrány do studie ELSPAC. Konkrétně šlo o dotazníky týkající se stravovacích návyků, které nastávající maminky vyplňovaly na konci těhotenství. Z dotazníků výzkumníci stanovili dva typy stravování – nezdravé a zdravé/tradiční. V případě nezdravého stravování ženy reportovaly, že často jedly průmyslově zpracované potraviny, masné výrobky a cukrovinky, zatímco ženám, které jedly spíše zdravě, nechybělo v jídelníčku ovoce a zelenina, mléčné výrobky nebo celozrnné pečivo.
Nezdravá strava ovlivňuje váhu a výšku novorozence
Vědci zjistili, že strava ovlivňuje nejen výšku a porodní váhu, ale také index určující vývoj mozku.
- U potomků žen, které se stravovaly nezdravě, výzkumníci pozorovali nižší porodní váhu, výšku a také vyšší index, ze kterého zdravotníci určují neurologický vývoj.
- U potomků žen, které jedly zdravě (tradičně), výzkumníci neodhalili žádné odchylky od průměrné porodní váhy nebo výšky.
- Zpravidla starší těhotné ženy a ty, co už mají potomka, se stravovaly zdravěji než mladé prvorodičky.
- I Vzdělání mělo na stravu vliv. Ženy s vyšším vzděláním jedly spíše zdravěji.
Zdravá strava jako základ pro zdravý růst potomka
Zdravá strava je důležitá pro každého z nás, dvojnásobně to pak bezesporu platí pro těhotné ženy. Stravování má totiž vliv na správný růst a vývoj potomka. Výzkumníci na kohortě těhotných žen ELSPAC ukázali, že strava ovlivňuje porodní váhu a výšku novorozence, stejně jako index poukazující na vývoj mozku.